Labužníci

(Recenze od Sváči)

Koukáte mlsně na deskovou hru Labužníci (Foodies) a nevíte, jestli je to taková dobrota, jak vypadá zvenčí na krabici? Tak si o ní něco povíme. Deskovku nám dopřálo v českém jazyce vydavatelství Blackfire a, jak víme, obal je pastva pro oči!

Kdo by se rád nezašel najíst do nějaké slušné restaurace, především v této izolované době, že? Tak teď máte šanci budovat vlastní stánky s jídlem. Máte čtvercový prostor na 9 stánků, a nějaké ty drobné do začátku, abyste mohli roztočit byznys. Chuť podnikat v gastronomii ale mají i vaši spoluhráči, takže musíte se trochu porvat s konkurencí a usadit do svého území všechny restaurace nejvýhodněji, aby vám vynášely nejvíce. Pak bude snadnější těžit vítězné hvězdy.

Na společné herní desce se vám ukáže nabídka kartiček s jídly, které představují restauraci světových kuchyní. A tady přichází ta největší slina. Komu by nevoněly thajské nudle, italské lasagne, mexické tacos, ani americké hambáče, najde si tu i svůj oblíbený český smažák s tatarkou nebo obložené chlebíčky. Celkem se tu pyšní 10 států svým osobitým kulinářským umem, ještě německá, francouzská, japonská, brazilská a čínská. Na své si přijde každý. Už také naprázdno polykáte? 😀

Jedna malá zajímavost ke kartám pro fajnšmekry, v originálním balení hry Foodies je místo české gastronomie ruská. Při překládání do češtiny uzavřeli dohodu s vydavatelstvím, že může být zaměněna za českou, protože se navzájem až tolik neliší, zůstane variabilita chutí a zároveň pro Čechy bude mnohem lépe stravitelná. 🙂

Budete vybíraví?

Pro hru je třeba vybrat jen 5 kuchyní a zamíchat jejich karty do jednoho dobíracího balíčku. Pak se postupně odkrývají a přikládají na stupnici cenových hodnot. Každá kuchyně má nějaké své herní vlastnosti, například u francouzské kuchyně se vám vyplatí ji kumulovat a stavět na četnosti jejich stánků, to samé u pálivých kuchyní s chilli papričkami. Některé kartičky si vystačí sólo, ale jsou nabité jen na začátek. Jinde je zas zobrazeno na kartičce hodně polovin vítězných hvězd, které při vyložení k další kartičce s polovinou hvězdy dává dohromady celou a tedy jeden vítězný bod. Bod není započten při složení hvězdičky, ale až vám padne na kostce číslo, kde máte vyložený krámek se scelenou hvězdou. Devítimístný prostor totiž odpovídá desetistěnné kostce (nula je žolík), kterou vždy hráč začíná svůj tah. Číslo, které aktivní hráč hodí, spouští odpovídající místo všem hráčům. Pokud máte aktuálně hozený čtvereček prázdný, spustí se vám pouze základní odměna, která obvykle znamená 1 až 3 mince. Pokud tam ale už stojí vaše restaurace, dostanete tolik mincí a hvězd, kolik je v její vlastnosti, plus tolik hvězd, kolik jich máte na okraji úplných. Zkrátka kolik hvězd, tolik hvězd. 😀

Tak teď vám už kšefty frčí, vynáší vám balík a stavíte jednu restauraci za druhou? Tak zbylé zisky si neschovávejte po kapsách a raději se poohlídněte po nějakém šéfkuchaři! Není třeba dlouho vybírat, každý jeden z nabízených šéfů je od pohledu kvalitní materiál. Šéf vám za malou úplatu dopomůže k další jedné hvězdě každé kolo. Nebo pokud máte už dostatečné zázemí, které luxusní maestro šéfkuchař vyžaduje, přidá vám hvězdy rovnou tři. Než se nadějete, máte 20 bodíků (v počtu hráčů 2-3) nebo 30 (v počtu 4-5) a víc, a tím končí hra. Dojede jen kolo do konce. A kdo vyhrál? No samozřejmě v gastronomii jde o počet hvězd, jako u těch mischellinských.

Závěr

Doporučuji se snažit od začátku si zcelovat co nejrychleji hvězdy. Samozřejmě je zapotřebí, aby karty spolu korespondovaly, aby jejich vlastnosti nezůstaly promarněné. Nicméně záleží také na rukách, jak vám jdou kostky. U toho je ale možné trochu čítovat, protože jsou k dispozici menu, která pošoupnou číslo výsledného místa na sousední. A z díry bude rázem zlatý důl. Můžou se povést parádní kombíčka, že konkurenci zůstanou jen slzy pro pláč (a na ty chilli papričky to budou svádět jen těžko). 😀

Moje hodnocení: 7,5 z 10
Krásná hra. Vizuálně i herně opravu povedená. Průběh odsýpá, nikdo se nestíhá nudit, ba naopak. Důvodem je, že i v tazích protihráčů hrají všichni, provádí tržby na vlastním plánku, pouze nemají možnost vykládat. Ač je hlavním komponentem kostka, hodně záleží na vystavěném plánku a zvolené strategii, jak hru pojmout a jaká komba si navaříte. S pomocí dospělého je deskovka vhodná i pro mladší děti, než jaký věk je uveden na krabici (14+), jelikož zvládnou hlavní princip hry a není na kartách žádný text. Hra na stole vypadá stejně jedle jako na obale, komponenty jsou z tvrdého papíru a vydrží. Jediné malé mínus, které jsem zaznamenala, je, že pokud máte našláplé kombo, stačí ho zahrát jen jednou a je konec hry. Hranice 20 bodů je nízká a překoná se jako nic. Nicméně je to rychlá hra, za půl hoďky hotovo, tak pokud Vám nestačilo, můžete si s chutí dát nášup. Bon Appétit!

PLUSY
+ Neustále hrají všichni hráči, i v tazích jiných hráčů
+ Obsahuje i českou kuchyni
+ Zajímavě řešené kartičky
+ Krásné ilustrace

MÍNUSY
-Po vytvoření komba, hned dosáhnete bodové hranice a hra končí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *